عسل حرارت دیده خاصیت خود را از دست می دهد و باعث سمی شدن عسل میشود.
برای خرید عسل طبیعی خام و حرارت ندیده میتوانید از فروشگاه همین سایت (عسل فا) اقدام کنید.
مقدمه عسل حرارت دیده
اگر از آن جمله افرادی است که همیشه عسل را در رژیم غذایی خود حفظ میکنید، احتمالا این نکته را شنیدهاید که نباید عسل را حرارت داد.
در واقع نه تنها حرارت دادن عسل، بلکه ترکیب این ماده شفابخش با مایعات داغ نیز مواد سمی را آزاد میکند که برای سلامتی فرد مضر هستند.
• چرا عسل را حرارت میدهند؟
• چرا نباید عسل حرارت دیده بخریم؟
• اما چرا عسل تا ایناندازه با حرارت ناسازگار است؟
• آیا حرارت اثر دارویی عسل را از بین میبرد؟
در این مقاله قصد داریم یکبار برای همیشه به سوالاتی از این دست پاسخ دهیم و شما را با بایدها و نبایدهای گرما دیدن عسل آشنا کنیم. اگر آماده هستید برویم سراغ اصل ماجرا…
چرا عسل را حرارت میدهند؟
حرارت دادن عسل راهکاری است که زنبوردارها جهت شفاف کردن عسل انجام میدهند. عسل طبیعی به دلیل وجود آنزیم های متعدد کدر است.
اما این تنها دلیلی نیست که زنبورداران را وادار به گرمکردن عسل میکند. عسل طبیعی با گذشت زمان و تحت تأثیر عوامل متعدد شکرک میزند و این امر گواهی بر طبیعی بودن عسل است.
این طلای خوشمزه حتی بعد از برداشت نیز به حیات خود ادامه میدهد؛ چرا که آنزیمها و فاکتورهایی در این ماده وجود دارند که تا مدتها به فعالیت خود ادامه میدهند و تغییراتی را در عسل ایجاد میکنند.
به دنبال این تغییرات بلورهایی در عسل تشکیل میشود. عوام این بلورها را با دانههای شکر اشتباه میگیرند و تصور میکنند شکرک نشانهای از تقلبیبودن عسل است.
تلاشهای زنبورداران برای آگاه کردن مردم ناکام بودهاست و همین امر برخی از این فعالان را وادار فروش عسل حرارت دیده کرده است.
زمانی که این ماده طبیعی را روی حرارت قرار میدهیم دیگر با شکرک زدن آن روبهرو نخواهیم شد. مشتریانی که به حقیقت این ماده شفابخش پی نبردهاند نیز خشنود از خرید عسلی شفاف و درخشان، مادهای مخرب را بر سر سفره قرار میدهند که شاید دیگر هیچ اثر شفابخشی نداشته باشد.
اما چرا عسل تا ایناندازه به حرارت حساس است؟ به عبارت دیگر گرما منجر به چه تغییراتی در این ماده میشود؟ عجله نکنید. پاسخ سوال های خود را کمی پایین تر می یابید.
چرا نباید عسل حرارت دیده را استفاده کرد؟
گرم کردن عسل آن را از ساختار طبیعی خود خارج میکند. دمای این ماده در کندوی عسل در حدود ۳۵ درجه است. در واقع عسل در چنین دمایی تولید و نگهداری میشود. در این دما هیچگونه تغییری در حالت ظاهری عسل ایجاد نمیشود و خبری از شکرک زدن عسل نیست. اما زمانی که دمای محیط تغییر میکند و به ۱۴ درجه سانتیگراد میرسد، شاهد شکرک زدن این داروی ارزشمند خواهیم بود.
همانطور که گفته شد شکرک نشانهای از طبیعی بودن است و میتوان آن را یک مهر استاندارد برای کیفیت عسل به شمار آورد. این امر هیچ گونه تغییری در خواص و شفابخشی این داروی گرانبها ندارد.
با این وجود بسیاری از افراد با گرمکردن عسل مانع از بروز شکرک میشوند. به این ترتیب میزان فروش محصولات زنبورداری خود را افزایش میدهند.
حال آنکه بلافاصله پس از اینکه عسل به دمایی بالاتر از ۴۰ درجه سانتیگراد برسد تغییر حالت میدهد. ساختار عسل میشکند و موادی در آن تولید میشوند که به هیچ عنوان برای سلامت انسان مفید نیستند. عسل طبیعی حاوی ساکارز است. مقدار این قند در این طلایی خوشمزه بسیار ناچیز است. همین امر سبب شده است که میزان ساکاروز موجود نشانهای از عسل طبیعی باشد.
اما این میزان ناچیز در عسل حرارت دیده بهکلی از بین میرود. از این گذشته دمای بالا مادهای به نام HMF را در بدن آزاد میکند. این ماده به شدت برای بدن انسان مضر است.
بر اساس مطالعات انجام شده این ماده منجر به تولید سلولهای سرطانی در بدن میشود. بنابراین گرما دادن عسل، آن را از یک ماده حیاتبخش و شفادهنده به یک ماده مخرب سرطان از تبدیل میکند. زنبورهای به هیچ عنوان توان مقابله با این ماده سمی را ندارند. اما انسانهای به دلیل ظاهر شفاف و روانبودن عسل خطرات ناشی از مصرف این ماده سمی را به جان میخرند.
تأثیر گرما بر روی ساختار عسل طبیعی
گرما کیفیت عسل را به شدت پایین میآورد. حالا تصور کنید برخی از افراد عسل گرمادیده را خریداری و در چای داغ صبحانه خود ترکیب میکنند!
این کار اوضاع را از آنچه هست نیز بدتر میکند. عسل هنگامی که پخته میشود ظاهری مانند چسب به خود میگیرید. این ماده خطر ابتلاء به بیماریهای پوستی، تنفسی، چاقی و مشکلات معده را افزایش میدهد. بنابراین هرگز عسل حرارت دیده را خریداری نکنید و خود را در معرض آسیبهای جدی قرار ندهید.
با عسل آشپزی کنیم یا خیر؟
با توجه به موارد گفته شده اکنون به خوبی به اهمیت این موضوع پی بردهاید که هرگز نباید عسل حرارت دیده را خریداری کنید. این عسل به هیچ عنوان خاصیت دارویی ندارد؛ بلکه به شدت برای سلامت انسان مضر است.
بسیاری از افراد به دنبال استفاده از خواص شگفتانگیز این ماده ارزشمند آن را جایگزین قند و شکر مصرفی خانواده کردهاند. این افراد با این سوال روبهرو میشوند که آیا استفاده از عسل در پختو پز نیز خطرناک است؟
در پاسخ باید بگویم که حتما شنیدهاید که نباید عسل را به همراه مایعات داغی مانند شیر و چای میل کرد. دمای این مایعات در برخی از موارد بیش از ۸۰ درجه سانتیگراد است و این دما برای عسل غیرقابل تحمل است.
به یاد داشته باشید که کندوی عسل در گرمترین مواقع دمایی در حدود ۳۵ درجه سانتیگراد دارد. بنابراین تنها تا زمانی از سلامت عسل مطمئن خواهید بود که:
· هنگام آشپزی با عسل مراقب دمای عسل باشید؛
· از بهکاربردن عسل همراه با مایعات داغ اجتناب کنید؛
· مدت زمان حرارت دیدن عسل را به حداقل برسانید؛
· هرگز عسل حرارت دیده را خریداری نکرده و در پختوپز استفاده نکنید.
به یاد داشته باشید که عسلی که در دمای بالایی طبخ شدهاست، تفاوتی با چسب نخواهد داشت و به سختی هضم میشود. همین امر مشکلاتی را برای دستگاه گوارش شما در پی خواهد داشت. به یاد داشته باشید که بیش از اندازه نیز وسواس به خرج ندهید؛ هرگز نباید زمانی که چای یا شیر در حال جوش است، عسل را به آن بیفزایید؛ اما ترکیب کردن عسل با مایعاتی که از حرارت افتادهاند، مشکلی در پی خواهد داشت.
از این گذشته این ماده غذایی ارزشمند را در طبخ غذاهایی به کار ببرید که نیاز چندانی به حرارت ندارند.
عسل حرارت دیده نخرید….
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید گرمکردن عسل تأثیرات مخربی روی ارزش غذایی این ماده ارزشمند میگذارد.
عسل حرارت دیده به هیچ عنوان شفادهنده نیست؛ حتی به تولید سلولهای سرطانی در بدن دامن میزند.
با آگاهی از این نکته که شکرکزدن عسل بخشی از طبیعت عسل است، هرگز برای ممانعت از این امر به سراغ خرید عسلهای گرمادیده نخواهید رفت.
حرارت بالا منجر به تولید ماده سمی HMF در عسل میشود. این ماده هیچگونه شباهتی به شفادهندگی عسل ندارد و بر عکس برای سلامت شما مضرر است. از خرید عسلهای گرمادیده و روان خودداری کنید.
از این گذشته در صورت خرید عسل طبیعی آن را در معرض گرما و حرارت قرار ندهید. حرارت بالا هنگام پخت و پز نیز تغییرات ناخوشایندی را در این ماده تولید میکند که به هیچ عنوان برای شما مناسب نخواهد بود. قبل از خرید عسل اطلاعات خود را درباره این طلای خوشمزه افزایش دهید و با دانش و آگاهی کافی محصولات سبد غذایی خانواده خود را انتخاب کنید.
عسل مدا تمام تجارت و دانش خود را در اختیار شما قرار میدهد. با انتخاب یک عسل طبیعی با کیفیت از اثرات معجزهآسای این ماده ارزشمند بهرهمند شوید و سلامت خود را تضمین کنید.
منابع: